Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Brazylijska samba to połączenie pysznie czekoladowo-kawowego ciasta i masy z kajmakiem.
Tortownica o średnicy ok. 23-24 cm.
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 17420
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 345
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 922
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 7286
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8777
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 17420
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 345
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 922
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 7286
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8777
Składniki
Zrób ciasto czekoladowe. Połam czekoladę na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Zdejmij z ognia i ostudź. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. W osobnej misce wymieszaj mąkę z mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia.
Do ubitego masła dodaj przestudzoną czekoladę i krótko zmiksuj. Następnie dodawaj jajka – jedno po drugim – za każdym razem miksując do połączenia składników. Na końcu dodawaj na przemian mąkę z maślanką – mieszaj tylko do połączenia składników, nie miksuj za długo.
Przełóż ciasto do tortownicy o średnicy ok. 23-24 cm. Piecz w temperaturze 180°C przez 25 minut. Po upieczeniu ostudź i podziel ciasto na dwa blaty.
Zimną śmietankę i mascarpone umieść w jednej misce i ubij na gęsty krem. Dodaj masę kajmakową i cukier puder, krótko zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.
Przygotuj poncz i skrop spód ciasta. Nałóż większą część kremu i równomiernie rozsmaruj. Przykryj drugim blatem i również nasącz ponczem. Wyłóż resztę kremu na wierzch. Udekoruj według uznania.