Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Brazylijska samba to połączenie pysznie czekoladowo-kawowego ciasta i masy z kajmakiem.
Tortownica o średnicy ok. 23-24 cm.
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8679
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7282
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4985
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327962
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8679
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7282
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4985
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327962
Składniki
Zrób ciasto czekoladowe. Połam czekoladę na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Zdejmij z ognia i ostudź. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. W osobnej misce wymieszaj mąkę z mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia.
Do ubitego masła dodaj przestudzoną czekoladę i krótko zmiksuj. Następnie dodawaj jajka – jedno po drugim – za każdym razem miksując do połączenia składników. Na końcu dodawaj na przemian mąkę z maślanką – mieszaj tylko do połączenia składników, nie miksuj za długo.
Przełóż ciasto do tortownicy o średnicy ok. 23-24 cm. Piecz w temperaturze 180°C przez 25 minut. Po upieczeniu ostudź i podziel ciasto na dwa blaty.
Zimną śmietankę i mascarpone umieść w jednej misce i ubij na gęsty krem. Dodaj masę kajmakową i cukier puder, krótko zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.
Przygotuj poncz i skrop spód ciasta. Nałóż większą część kremu i równomiernie rozsmaruj. Przykryj drugim blatem i również nasącz ponczem. Wyłóż resztę kremu na wierzch. Udekoruj według uznania.