Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Brazylijska samba to połączenie pysznie czekoladowo-kawowego ciasta i masy z kajmakiem.
Tortownica o średnicy ok. 23-24 cm.
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2474
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 73
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 156
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 733
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2474
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 73
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 156
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 733
Składniki
Zrób ciasto czekoladowe. Połam czekoladę na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Zdejmij z ognia i ostudź. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. W osobnej misce wymieszaj mąkę z mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia.
Do ubitego masła dodaj przestudzoną czekoladę i krótko zmiksuj. Następnie dodawaj jajka – jedno po drugim – za każdym razem miksując do połączenia składników. Na końcu dodawaj na przemian mąkę z maślanką – mieszaj tylko do połączenia składników, nie miksuj za długo.
Przełóż ciasto do tortownicy o średnicy ok. 23-24 cm. Piecz w temperaturze 180°C przez 25 minut. Po upieczeniu ostudź i podziel ciasto na dwa blaty.
Zimną śmietankę i mascarpone umieść w jednej misce i ubij na gęsty krem. Dodaj masę kajmakową i cukier puder, krótko zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.
Przygotuj poncz i skrop spód ciasta. Nałóż większą część kremu i równomiernie rozsmaruj. Przykryj drugim blatem i również nasącz ponczem. Wyłóż resztę kremu na wierzch. Udekoruj według uznania.