Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli nachodzi mnie ochota na słodką przekąskę, to na myśl mi przychodzi czekoladowe ciasto. Na brownie z bananami na pewno nie tylko ja się na nią skuszę :) Jako ciekawostkę napiszę, że podobnie jak w przypadku wielu znanych specjałów, tak i wynalezienie brownie przypisuje się wielu autorom. Znana jest opowiastka o pewnej bibliotekarce, która zapomniała dodać do ciasta z czekoladą proszku do pieczenia, ale… to tylko opowiastka! Jedno jest pewne – ojczyzna brownie jest USA.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 173
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4381
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11905
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6789
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5596
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 173
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4381
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11905
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6789
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5596
Składniki
Białka jaj oddzielamy od żółtek. Czekoladę łamiemy na kawałki. Mąkę pszenna, ziemniaczaną i proszek do pieczenia łączymy i przesiewamy. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Do czekoladowej masy dodajemy śmietankę oraz cukier. Podgrzewamy mieszając. Po czym studzimy. Do wystudzonej czekoladowej masy dodajemy żółtka oraz przesianą mąkę. Dokładnie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i stopniowo dodajemy do czekoladowej masy. Delikatnie mieszamy. Formę o wymiarach około 20x30 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią masę. Na wierzchu układamy pokrojone w plastry banany. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180°C. Ciasto na pewno doda nam energii, jeśli zjemy go do porannej kawy, albo umili popołudnie z filiżanką herbaty. Polecam!