Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne ciasto czekoladowe, wykonane bez grama mąki. Może być również w wersji wegańskiej - szczegóły w przepisie. Idealnie słodkie, pasuje do niedzielnej kawy czy na poczęstunek dla znajomych. Smacznego!
Mikser
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7001
Polecam.
Odsłon: 143
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5343
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2536
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7001
Polecam.
Odsłon: 143
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5343
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2536
Składniki
Fasolę odcedź z zalewy i przepłucz w zimnej wodzie. Pozostaw do odsączenia.
Odcedzoną fasolę przesyp do miski. Obierz banana i podziel na kawałki, i dodaj do fasoli. Wlej całość oleju. Całość zmiksuj na bardzo gładką masę.
Dodaj kakao oraz sodę i całość dokładnie wymieszaj.
W osobnej misce zmiksuj jajka z cukrem - na gładką i puszystą, jasną masę. Do miski z ubitymi jajkami dodaj krem z fasoli. Wymieszaj delikatnie do połączenia składników.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni (funkcja góra-dół, bez termoobieg). Przygotuj formę - ja piekłam w tortownicy o średnicy ok. 24 cm. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto do formy i włóż na środkową półkę nagrzanego piekarnika. Piecz około 30-40 minut - do suchego patyczka lub jeśli wolisz bardziej wilgotne ciasto, piecz ok. 5 minut krócej (czyli np. 35 min. zamiast 40 min.).
Przygotuj polewę: wszystkie składniki polewy umieść w rondelku i podgrzewaj je na małej mocy palnika. Nie zagotowuj polewy. Po przygotowaniu, wylej polewę na ciasto (polewa powinna być rzadka). Możesz udekorować ciasto dodatkami - ja użyłam płatków migdałów.