Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasta bez pieczenia są stosunkowo łatwe i szybkie w przygotowaniu, co nie oznacza, że nie mogą być finezyjne i pełen smaków. Taki jest orzechowy Brylancik z budyniowo-kajmakowym kremem. Dekoracja z czekolady sprawia, że wygląda jak elegancki tort.
Forma 30x20 cm
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 30
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 113
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 700
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 78
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 30
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 113
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 700
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 78
Składniki
Zagotuj w garnku 650 ml mleka. W reszcie rozpuść proszek na budyń.
Utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę. Połącz z zaczynem na budyń. Wlej zaczyn do gotującego się mleka. Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając – aż budyń zgęstnieje. Odstaw do wystudzenia (przykryj powierzchnię budyniu kawałkiem folii spożywczej, by nie robił się kożuch).
Utrzyj masło na puch. Nie przerywając miksowania, partiami dodaj do niego budyń, a następnie masło orzechowe i 250 g kajmaku. Wmieszaj w krem drobno posiekane orzechy.
Rozłóż na dnie formy o wymiarach około 20x30 cm prostokąt z 20 herbatników. Rozsmaruj na nim ¼ kremu. Przykryj kolejną warstwą herbatników. W ten sposób ułóż 5 warstw herbatników przełożonych 4 warstwami kremu. Wstaw ciasto do lodówki.
Pokrusz białą czekoladę. Połącz w rondelku z resztą kajmaku i podgrzej na wolnym ogniu. Wymieszaj na jednolitą masę. Posmaruj masą wierzchnią warstwę herbatników na cieście.
Gdy masa z białą czekoladą zacznie tężeć, roztop czekoladę mleczną i przełóż do szprycy z najcieńszą końcówką. Ciepłą czekoladą narysuj na cieście równoległe linie. Prostopadle do nich wykonaj linie czubkiem noża – raz w jedną, raz w drugą stronę. Wstaw ciasto z powrotem do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem udekoruj dropsami czekoladowymi.