Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasta bez pieczenia są stosunkowo łatwe i szybkie w przygotowaniu, co nie oznacza, że nie mogą być finezyjne i pełen smaków. Taki jest orzechowy Brylancik z budyniowo-kajmakowym kremem. Dekoracja z czekolady sprawia, że wygląda jak elegancki tort.
Forma 30x20 cm
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 502
Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 140
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 502
Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 140
Składniki
Zagotuj w garnku 650 ml mleka. W reszcie rozpuść proszek na budyń.
Utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę. Połącz z zaczynem na budyń. Wlej zaczyn do gotującego się mleka. Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając – aż budyń zgęstnieje. Odstaw do wystudzenia (przykryj powierzchnię budyniu kawałkiem folii spożywczej, by nie robił się kożuch).
Utrzyj masło na puch. Nie przerywając miksowania, partiami dodaj do niego budyń, a następnie masło orzechowe i 250 g kajmaku. Wmieszaj w krem drobno posiekane orzechy.
Rozłóż na dnie formy o wymiarach około 20x30 cm prostokąt z 20 herbatników. Rozsmaruj na nim ¼ kremu. Przykryj kolejną warstwą herbatników. W ten sposób ułóż 5 warstw herbatników przełożonych 4 warstwami kremu. Wstaw ciasto do lodówki.
Pokrusz białą czekoladę. Połącz w rondelku z resztą kajmaku i podgrzej na wolnym ogniu. Wymieszaj na jednolitą masę. Posmaruj masą wierzchnią warstwę herbatników na cieście.
Gdy masa z białą czekoladą zacznie tężeć, roztop czekoladę mleczną i przełóż do szprycy z najcieńszą końcówką. Ciepłą czekoladą narysuj na cieście równoległe linie. Prostopadle do nich wykonaj linie czubkiem noża – raz w jedną, raz w drugą stronę. Wstaw ciasto z powrotem do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem udekoruj dropsami czekoladowymi.