Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3693
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2006
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5386
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5456
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3693
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2006
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5386
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5456
Składniki
Ciasto: żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy kakao, mąkę, proszek i ocet. Dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Musimy upiec 2 takie ciasta.
Masa: kaszę gotujemy na mleku z cukrem waniliowym, studzimy. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po trochu kaszę i ucieramy, na końcu dodajemy kakao.
Składniki na polewę podgrzewamy do rozpuszczenia. Na jedno ciasto wykładamy masę, przykrywamy drugim ciastem, oblewamy polewą. Ciasto najlepsze jest gdy stoi w lodówce. Krem jest dość słodki, więc warto dodać do niego trochę wódki lub spód ciasta posmarować kwaśnym dżemem. Do polewy dodałam łyżeczkę rozpuszczonej żelatyny, żeby była bardziej zwarta. Ciasto jest na blaszkę o wymiarach 38x23 cm.