Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Brzoskwiniowy tort królewski"
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 98
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 98
Składniki
Białka ubij z cukrem na pianę. Dodaj żółtka i znów ubij. Wsyp mąkę z kakao i startą czekoladę. Ciasto rozsmaruj w formie i piecz 45 minut w temperaturze 160 °C.
Z mleka, cukru i budyniu ugotuj gęsty krem i stale mieszając, schładzaj go. Ubijając, dodaj masło i orzeszki. Wszystko zmiksuj na krem.
Brzoskwinie przekrój, usuń pestki. Włóż je do rondla, zalej wrzątkiem i odstaw. Po chwili wyjmij, obierz i poczekaj, aż wystygną.
Ciasto przekrój poziomo i posmaruj częścią kremu. Rozłóż część owoców i wyłóż krem. Przyłóż drugą częścią ciasta. Tort posmaruj kremem i wstaw do lodówki do stężenia.
Marcepan rozwałkuj, aby powstał długi wysoki pas. Wyrównaj dolną krawędź tortu, a górną udekoruj. Zwiń pas i rozwiń, owijając tort. Krawędzie masy dociśnij do siebie. Na wierzch wyłóż resztę brzoskwiń i galaretkę.
Czas przygotowania: ok. 60 minut. Cena porcji: ok. 4 zł. Kalorie: porcja 469 kcal.Źródło: Na żywo