Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna, drożdżową buchtę z rodzynkami. Deser różni się od beskidzkiego oryginału, powstał z połączenia ciasno ułożonych bułeczek. Przepis pochodzi z 457. odcinka programu "Ewa Gotuje".
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 14469
Zrazy mielone w sosie cebulowym, nadziewane papryką, porem i selerem naciowym...
Odsłon: 185
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 147
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 14469
Zrazy mielone w sosie cebulowym, nadziewane papryką, porem i selerem naciowym...
Odsłon: 185
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 147
Składniki
Masło roztopić. Mleko podgrzać. Wkruszyć drożdże. Posłodzić i odstawić na kilkanaście minut.
Żółtka oddzielić od białek. Przełożyć do miski. Dodać cukier i utrzeć (białka można zamrozić). Wsypać mąkę. Wlać masło (trochę zostawić do posmarowania) oraz mleko z drożdżami. Wyrobić rękoma.
Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski i od dłoni uperfumować skórką otartą z cytryny. Dodać namoczone rodzynki i jeszcze raz zarobić. Porwać na mniejsze kawałki. Utoczyć kule i ułożyć w natłuszczonej masłem foremce keksowej. Wierzch posmarować resztą masła, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ½ godziny.
Piec przez 50 minut w temp. 180 st. C.
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.