Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Budyniowiec na bogato z dwoma rodzajami kremu to deser przeznaczony na specjalne okazje!
wymiary formy: 20x20 cm
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4808
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13064
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5763
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7346
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4808
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13064
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5763
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7346
Składniki
W misce ubij śmietankę kremówkę na sztywno, a następnie dodawaj po łyżce mascarpone i cukier puder. Na koniec dodaj 2 łyżki kremu do żelatyny, zahartuj ją i przenieś do całego kremu. Wymieszaj wszystko dokładnie i odstaw do lodówki do lekkiego ostudzenia.
Przygotuj krem waniliowy. W 100 ml mleka rozpuść budyń i cukier. Resztę mleka zagotuj.
Wlej mieszankę budyniową do gorącego mleka i mieszaj energicznie, aż całość zgęstnieje. Ostudź pod szczelnym przykryciem z folii spożywczej.
Utrzyj miękkie masło na puch. Stopniowo dodawaj do niego zimny budyń, miksując, aż powstanie gładki, puszysty krem. Wstaw je do lodówki do lekkiego stężenia.
Przygotuj warstwę herbatnikową. Ułóż herbatniki na płaskiej powierzchni i nasącz je mocno z obu stron kawą lub kakao.
Przygotuj ganache czekoladowy. W rondelku podgrzej śmietankę do temperatury ok. 60 st. Celsjusza. Dodaj połamaną czekoladę i odstaw całość na 1-2 minuty. Wymieszaj i całkowicie ostudź, a następnie masę czekoladową ubij do uzyskania miękkich szczytów.
Złóż ciasto. W formie umieść ciasto czekoladowe, a następnie rozsmaruj równomiernie krem śmietankowy. Przykryj go połową nasączonych herbatników i przykryj je kremem waniliowy. Na wierzchu ułóż drugą część herbatników, a na samej górze nanieś ganache czekoladowy.
Budyniowiec na bogato wstaw do lodówki na co najmniej 3-4 godziny. Podawaj na zimno.
Przygotuj ciasto czekoladowe. Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiej i delikatnie wmieszaj szpatułką do masy jajecznej.
Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x20 cm. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 30 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź.
Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę rozprowadź w wodzie i pozostaw do napęcznienia. Lekko ją podgrzej w mikrofalówce, a następnie ostudź.