Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czekoladowy budyń połączony ze słodkimi brzoskwiniami w cieście idealnie łączy się smakiem
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 339
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 339
Składniki
Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy miękkie masło, jajo i słodzik, cukier. Dokładnie mieszamy ręką i zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części (jedna nieco większa, będzie na spód). Mniejszą zawijamy w folie i chowamy do zamrażarki.
Większą część ciasta rozwałkowujemy na placek i wykładamy nim formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy spód 20 minut w 180 stopniach.
Brzoskwinie kroimy drobno w kostkę i obtaczamy w mące ziemniaczanej. Budyń przygotowujemy na mleku, go gorącego wsypujemy galaretkę i mieszamy Jeszcze ciepły wylewamy na podpieczony spód. Wciskamy w budyń brzoskwinie i na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto z zamrażarki. Pieczemy całość 30 minut w 180 stopniach. Upieczone posypujemy cukrem pudrem (u mnie zmielony słodzik).