Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pod nazwą Bulaj kryje się klasyczna strucla makowa, w sercu której – przy odrobinie fantazji – można dostrzec okrągłe „okienko”.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 408
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 126
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święt...
Odsłon: 157
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 769
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 241
Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikam...
Odsłon: 16219
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 408
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 126
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święt...
Odsłon: 157
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 769
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 241
Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikam...
Odsłon: 16219
Składniki
Rozkrusz drożdże i połącz z cukrem. Wymieszaj do rozpuszczenia się drożdży. Połącz z mlekiem podgrzanym do 35°C. Odstaw zaczyn na kwadrans w ciepłe miejsce.
Przesiej mąkę do misy miksera. Dodaj zaczyn, jajko, żółtko. Wyrób wszystkie składniki (końcówką hakiem) na jednolite ciasto. W trakcie miksowania wlej do ciasta przestudzone masło. Gdy ciasto stanie się gładkie i elastyczne, przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto powinno w tym czasie co najmniej podwoić swoją objętość.
Posiekaj orzechy. Zalej rodzynki i skórkę pomarańczową rumem. Odstaw do namoczenia, odcedź i także posiekaj.
Wsyp mak do gotującego się mleka. Gotuj przez kilka minut – aż mak wchłonie mleko. Połącz go z masłem i miodem. Dodaj namoczone bakalie i rum, w którym się moczyły. Wymieszaj.
Ubij białko na pianę i wmieszaj ją do masy makowej.
Ponownie zagnieć krótko wyrośnięte ciasto. Rozwałkuj je na prostokąt. Rozsmaruj na nim masę makową – pozostawiając wolny margines wzdłuż długiego boku, a wzdłuż przeciwległego układając grubszy wałeczek maku. Zwiń ciasto w roladę (kończąc na wolnym marginesie). Owiń papierem do pieczenia i odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce.
Ułóż makowiec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 35 minut. Jeszcze ciepły makowiec oprósz cukrem pudrem.