Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułeczki drożdżowe (drożdżówki) z kajmakiem to świetna propozycja do kawy czy herbaty lub do szklanki mleka. Znikają jeszcze ciepłe.
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 78
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 6049
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 78
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 6049
Składniki
Drożdże kruszymy do miski, wlewamy ciepłe mleko, wsypujemy 2 łyżki cukru, mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Z ciasta rwiemy kawałki wielkości mandarynki. Wykładamy łyżeczką masy kajmakowej i zlepiamy brzegi, formując kuleczkę. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach. Upieczone posypujemy cukrem pudrem. Smacznego ;)