Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wykonanie takich drożdżówek jest bardzo proste, nie trzeba ich niczym nadziewać przed pieczeniem, wystarczy po ostudzeniu przekroić każdą bułeczkę i przełożyć owocami lub kremem czekoladowym. U mnie padło na nadzienie brzoskwiniowo- pigwowe, które okazało się strzałem w dziesiątkę. Pyszne i orzeźwiające. Polecam!
Przepis na delikatne i soczyste medaliony cielęce podane z aromatycznym sosem...
Odsłon: 66
Sezon kurkowy dobiega końca , propozycja prostego dania , które przygotuje ka...
Odsłon: 48
Póki jeszcze możemy, korzystajmy ze świeżych ziół. Zazwyczaj z bazylii robiła...
Odsłon: 155
Przepis na delikatne i soczyste medaliony cielęce podane z aromatycznym sosem...
Odsłon: 66
Sezon kurkowy dobiega końca , propozycja prostego dania , które przygotuje ka...
Odsłon: 48
Póki jeszcze możemy, korzystajmy ze świeżych ziół. Zazwyczaj z bazylii robiła...
Odsłon: 155
Składniki
Do garnuszka wkładamy pokruszone drożdże, dodajemy połowę mleka przewidzianego do ciasta, wsypujemy 10 dkg mąki i łyżkę cukru. Całość ucieramy łyżką do jednolitej konsystencji, następnie odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aby podwoił swoją objętość. Do malaksera wsypujemy pozostałą część mąki, dodajemy resztę cukru i mleka, jajko, żółtka oraz szczyptę soli. Jeżeli zaczyn jest wyrośnięty dokładamy go do przygotowanych składników. Całość miksujemy 2 minuty. Następnie do ciasta dodajemy roztopioną margarynę i ponownie miksujemy ciasto do połączenia składników (maksymalnie 60 sekund). Zarobione ciasto nakrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gotowego, wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę. Formujemy z niego kulki wielkości jajka i układamy je na drewnianej deseczce posypanej mąką. Bułeczki odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosły. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. W miseczce mieszamy cukier z mąką, dodajemy roztopione, ale nie gorące masło. Całość zagniatamy dłonią do połączenia składników. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy kruszonką, przekładamy na blachę wyłożoną folią aluminiową i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W oczekiwaniu na pyszne bułeczki kroimy w drobną kosteczkę nasze połówki brzoskwiń i mieszamy je z dżemem pigwowym.
Upieczone drożdżówki odstawiamy do wystudzenia, następnie przekrawamy na połowę, przekładamy nadzieniem owocowym. Uwaga 1: Z podanych proporcji wychodzi około 15 drożdżówek. Uwaga 2: Bułeczki z kruszonką smakują równie wspaniale bez nadzienia. Sama zjadłam dwie zaraz po wyjęciu z piekarnika, takie ciepłe... pychotka. Smacznego.