Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś przepis na przepyszne bułeczki drożdżowe z marmoladą według przepisu mojej mamy.
Obiad noworoczny nie musi składać się z wykwintnego i długo gotowanego mięsa....
Odsłon: 11331
To więcej niż zwykła woda – to prawdziwy detoks w szklance! Sprawdź przepis i...
Odsłon: 303
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 340
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 71
Rozgrzewająca zupa z tortellini to idealne danie na chłodniejsze dni, które z...
Odsłon: 444
Obiad noworoczny nie musi składać się z wykwintnego i długo gotowanego mięsa....
Odsłon: 11331
To więcej niż zwykła woda – to prawdziwy detoks w szklance! Sprawdź przepis i...
Odsłon: 303
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 340
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 71
Rozgrzewająca zupa z tortellini to idealne danie na chłodniejsze dni, które z...
Odsłon: 444
Składniki
Mleko - jeżeli jest bardzo zimne, to podgrzewamy wszystko, a następnie odlewamy większość do innego kubka, ponieważ ta niewielka ilość potrzebna jest do rozpuszczenia drożdży, wraz z łyżeczką cukru. 80 g masła rozpuszczamy i studzimy. Pozostałą ilość mleka wlejemy później do ciasta. Do miski wsypujemy pół kilo mąki pszennej. Dodajemy cukier waniliowy, łyżeczkę cukru, szczyptę soli i mieszamy. Następnie robimy w mące wgłębienie, w to wlewamy rozpuszczone drożdże, przysypujemy lekko mąką i czekamy, aż drożdże wyrosną ponad mąkę. Gdy już wyrosną, przemieszamy, dodajemy jajka, rozpuszczone masło, mleko, mieszamy i zagniatamy ciasto. Zagniecionym ciastem uderzamy trzy razy o stół, następnie kulę z ciasta wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Musi podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na blat, chwilę zagniatamy, następnie formujemy wałeczek, który dzielimy na 10 części. Każdą część jeszcze chwilę w rękach zagniatamy, następnie rozpłaszczamy, na środek nakładamy po łyżeczce marmolady, zbieramy brzegi, sklejamy i naprężamy wierzch bułeczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, łączeniem od spodu. Bułeczki na blasze przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia na 15-20 minut. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Bułeczki, tuż przed włożeniem do piekarnika, smarujemy rozkłóconym jajkiem z łyżką mleka. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i pieczemy z grzaniem góra-dół przez 20-25 minut. Mają upiec się na złoto-brązowy kolor. Studzimy na kratce. Smacznego :-)