Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Borówki, kto ich nie lubi, a więc do dzieła. Pyszne bułeczki drożdżowe nadziewane borówkami, idealne do porannej kawki.
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 2115
Łosoś to ryba, która cieszy się dużą popularnością ze względu na swój delikat...
Odsłon: 422
Przepis na mini pączki serowe, proste i szybkie do zrobienia. Pączki mięciutk...
Odsłon: 1151
Preparowana gryka lub ryż świetnie nadają się do chrupiącej panierki. Ryba w...
Odsłon: 49
Szukasz oryginalnego przepisu na karnawałowe pączki? Zainspiruj się przepisem...
Odsłon: 32362
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 131
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 2115
Łosoś to ryba, która cieszy się dużą popularnością ze względu na swój delikat...
Odsłon: 422
Przepis na mini pączki serowe, proste i szybkie do zrobienia. Pączki mięciutk...
Odsłon: 1151
Preparowana gryka lub ryż świetnie nadają się do chrupiącej panierki. Ryba w...
Odsłon: 49
Szukasz oryginalnego przepisu na karnawałowe pączki? Zainspiruj się przepisem...
Odsłon: 32362
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 131
Składniki
1. Do miski wlewam letnie mleko, dodaję drożdże, jedną łyżkę cukru, jedną łyżkę mąki, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia rozczynu. 2. Do większej miski wsypuję pozostałą mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól, dodaję żółtka, rozpuszczone, ostudzone masło, wyrośnięty rozczyn i wyrabiam ciasto. Wyrobione ciasto przykrywam ściereczka i odstawiam na jedną godzinę do wyrośnięcia.
3. Po tym czasie ciasto dzielę na 23 części, formuję kule, odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia. 4. W tym czasie, co ciasto rośnie robię nadzienie, borówki myję. 5. Do borówek wsypuję cukier oraz skrobię ziemniaczaną, mieszam delikatnie.
6. Każdą kulę ciasta lekko rozpłaszczam dłonią, na środek nakładam czubatą łyżkę borówkowego nadzienia i zlepiam brzegi, formują okrągłe bułeczki.
7. Bułeczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 15 minut w 200°C w rozgrzanym piekarniku. Po upieczeniu bułeczki studzę.
8. Do rondelka wyciskam sok z cytryn, wsypuję cukier puder, gotuję do chwili rozpuszczenia się cukru. 9. Ostudzone jagodzianki smaruję lukrem za pomocą pędzelka. 10. Bułeczki gotowe. 11. Smacznego.