Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyjątkowo mięciutkie bułeczki z jabłkami w środku. Ciasto nie zawiera drożdży ale jest puszyste jak ciasto drożdżowe.
Pyszne, puszyste, mięciutkie i delikatne w smaku. Wspaniale smakują zarówno n...
Odsłon: 73
Bardzo lubię proste dania pełne warzyw,aromatów i smaków. Jednym z takich dań...
Odsłon: 43
Kruchy placek z brzoskwiniami i delikatną pianką budyniową to nasza propozycj...
Odsłon: 18042
Przepis dnia
Pieczone warzywa to dla mnie przebój tego roku - bardzo intensywne w smaku i...
Odsłon: 272
Pyszne, puszyste, mięciutkie i delikatne w smaku. Wspaniale smakują zarówno n...
Odsłon: 73
Bardzo lubię proste dania pełne warzyw,aromatów i smaków. Jednym z takich dań...
Odsłon: 43
Kruchy placek z brzoskwiniami i delikatną pianką budyniową to nasza propozycj...
Odsłon: 18042
Przepis dnia
Pieczone warzywa to dla mnie przebój tego roku - bardzo intensywne w smaku i...
Odsłon: 272
Składniki
W naczyniu umieść jogurt naturalny, mleko, cukier, sól oraz białko jajka.Wymieszaj. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj do mokrych składników. Następnie wyrabiaj drewnianą łyżką a kiedy ciasto zacznie się sklejać wyrabiaj dłonią, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 30 minut. Jabłka obierz, zetrzyny na tarce. Rozgrzej masło, dodaj cukier, miód i cynamon. Kiedy cukier się rozpuści dodaj jabłka i smaż aż odparuje sok. Zostaw do wystygnięcia. Ciasto podziel na 8 równych części(każda po 50g). Uformuj kulki, przykryj folią spożywczą zostaw na 15 minut aby odpoczęły. Spłaszcz kulkę ciasta, delikatnie rozwałkuj. Nałóż łyżeczkę nadzienia w kształcie trójkąta. Z jednej strony natnij ciasto i przykryj nim nadzienie. Sklej z każdej strony ( patrz filmik) . Sklejona częścią połóż do spodu. Postępuj tak z wszystkimi częściami ciasta. Bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj rozbełtanym żółtkiem z mlekiem. Włóż do nagrzanego piekarnika do 200°C i piecz ok 20 minut, do lekkiego zrumienienia. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Smacznego.