Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułeczki z prażonymi jabłkami to świetne połączenie puszystego ciasta drożdżowego i soczystych jabłek. Uważam, że są wygodniejsze od drożdżówek ponieważ całe nadzienie jest zamknięte w ich wnętrzu i pod wpływem ciepła nie rozpłynie się w śniadaniówce.
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 443
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 111
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 274
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 320
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 443
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 111
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 274
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 320
Składniki
Umyte jabłka obieram ze skórki, wycinam gniazda nasienne i tnę w kostki. Do garnuszka wlewam odrobinę wody i wrzucam pocięte jabłka. Prażę, aż lekko zmiękną i puszczą sok.
Drożdże ucieram z łyżką mąki, a następnie zalewam ciepłym mlekiem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łącze. Zaczyn przykrywam bawełnianą ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Masło rozpuszczam w rondelku na wolnym ogniu i pozostawiam do przestudzenia. Jajka ucieram z cukrem i solą. Następnie dodaję wyrośnięty zaczyn i mąkę. Ciasto dokładnie wyrabiam, a następnie wlewam ciepłe masło. Wyrabiam tak długo, aż tłuszcz się wchłonie. Gotowe ciasto przykrywam i zostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przekładam na wysypaną mąką stolnicę. Formuję z niego placuszki na środku, których układam po łyżce prażonych jabłek. Następnie brzegi ciasta sklejam ze sobą w taki sposób, żeby powstały okrągłe bułeczki.
Bułeczki pozostawiam pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 15 minut. Następnie smaruje je mlekiem i wkładam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piekę ok. 25 minut na złoty kolor. Gotowe bułeczki możesz polukrować.