Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smakowite choinki i gwiazdki drożdżowe. 4 choinki i 3 gwiazdy drożdżowe, to kolejny wspólny z moją mamą przedświąteczny wyrób.
W kuchni zawsze odnajdujemy wyjątkową harmonię smaków, a przygotowanie proste...
Odsłon: 404
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 7628
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 453
W kuchni zawsze odnajdujemy wyjątkową harmonię smaków, a przygotowanie proste...
Odsłon: 404
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 7628
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 453
Składniki
Ciasto. Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić dołeczek, wkruszyć drożdże, posypać łyżeczką cukru, zalać 3-4 łyżkami letniego mleka. Czekamy aż drożdże staną się płynne i podrosną. W tym czasie żółtka ubić z resztą cukru. Do mąki i wyrośniętych drożdży dodać resztę składników, wyrobić gładkie i lśniące ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nadzienie. Twaróg miksujemy z żółtkiem, cukrem i kokosem na gładką masę. Rodzynki zalewamy gorącą wodą o odrobiną aromatu rumowego. Po 10 minutach odcedzamy rodzynki i dodajemy do masy serowej. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wałkujemy go na duży 40 cm okrąg . Przecinamy na 4 równe części. Na każdym otrzymanym trójkącie wykonujemy wzdłuż boków po 3 -4 nacięcia. Po środku każdego trójkąta nakładamy łyżką nutelli i masę serową. Potem zawijamy ciasto z jednej strony i zawijamy z drugiej strony. Lekko dociskamy miejsce łączenia , aby nie wyleciało nadzienie. Bułeczki przekładamy na blaszkę z papierem, przykrywamy ściereczką. Z reszty ciasta wycinamy 3 spore gwiazdy. Piekarnik nagrzewamy na 180 C. Lekko podrośnięte bułeczki smarujemy białkiem i pieczemy około 17-20 minut.