Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na bułeczki drożdżowe. Tym razem z jabłkami. Takie domowe drożdżówki to coś pysznego. Mięciutkie i delikatne. W środku nadzienie jabłkowe z miodem i cynamonem. Oprócz wspaniałego smaku jest jeszcze ten cudowny zapach, który unosi się w kuchni podczas pieczenia...... Takie bułeczki świetnie się sprawdzą dla dzieci do szkoły. Szczerze polecam.
Masz ochotę na odrobinę orientalnych smaków? Nic trudnego. Przygotuj kurczaka...
Odsłon: 25744
Prosty do przygotowania, bardzo smaczny, zdrowy oraz uniwersalny sok z aronii...
Odsłon: 119
Masz ochotę na odrobinę orientalnych smaków? Nic trudnego. Przygotuj kurczaka...
Odsłon: 25744
Prosty do przygotowania, bardzo smaczny, zdrowy oraz uniwersalny sok z aronii...
Odsłon: 119
Składniki
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka i dodać miód. Podgrzewać na małym gazie, początkowo cały czas mieszając, aż puszczą sok, żeby się nie przypaliły. Dodać sok z cytryny i gotować, aż sok odparuje. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą i wlać do jabłek. Wymieszać i wyłączyć gaz. Tak przygotowane jabłka odstawić do przestudzenia.
Teraz można przygotować ciasto. Ciepłe mleko wlać do miski. Dodać drożdże i cukier. Wymieszać i zostawić na 15 minut. Następnie wsypać mąkę, sól, dodać olej i jajko. Wyrobić gładkie ciasto. Wierzch posypać mąką. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Kiedy ciasto podwoi objętość przełożyć je na stolnicę i podzielić na 9 części. Każdą cześć ciasta rozpłaszczyć na placek. Na środek wyłożyć nadzienie i skleić. Uformować okrągłą, lub owalną bułeczkę.
Gotowe bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić na 15-20 minut do napuszenia. W czasie kiedy bułki rosną możemy przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki włożyć do miseczki i rozcierać palcami, aż zrobią się grudki. Bułeczki posmarować żółtkiem i posypać kruszonką.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 25 minut.