Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pulchne, mięciutkie i pełne smaku drożdżówki. Idealne na drugie śniadanie, deser do szkoły i pracy. Ja zabieram je na wyjazd, bo nie znoszę drogich i sztucznych kupnych drożdżówek.
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 57
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4356
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 205
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 57
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4356
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 205
Składniki
Wychodzi 8 bułek. Mąkę przesiać do miski. Jajka roztrzepać z pozostałym cukrem. Rozczyn :drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i odrobiną letniego mleka, gdy podrośnie przełożyć do mąki. Dodać resztę składników i zagnieść. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, na około 40 minut. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 8 równych części. Uformować z nich kule, układać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 20 -30 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie używając naoliwionej szklanki w każdej bułeczce zrobić mocne wgłębienie, prawie do samej blachy. Każdą bułkę wypełnić śliwkami. Ciasto posmarować dla połysku pozostałym białkiem roztrzepanym z odrobiną cynamonu i cukru.
Piec około 20 minut w temperaturze 180 º C. Wyjąć, posypać cukrem pudrem i wystudzić na kratce. Albo zjeść jeszcze ciepłe :)