Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ienki biszkopt do tego pianka z pieczonych truskawek i "całusków" w chrupiącej czekoladowej powłoce. Punkt obowiązkowy na liście wypieków tej wiosny!
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 1589
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 528
Następny pomysł na skrzydełka, moją ulubioną część kurczaka. Tym razem miód i...
Odsłon: 318
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 238
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 4207
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 1589
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 528
Następny pomysł na skrzydełka, moją ulubioną część kurczaka. Tym razem miód i...
Odsłon: 318
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 238
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 4207
Składniki
Białka oddzielone od żółtek ubijamy i stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy żółtka i ubijamy jeszcze chwilę. Maki przesiewamy wraz z proszkiem i dodajemy do ubitych jajek z cukrem. Na końcu dodajemy delikatnie mieszając olej. Ciasto pieczemy w dużej tortownicy wyłożonej papierem w 170 stopniach przez 15-20 minut. Ostatnio zainspirowana "biszkoptami rzucanymi" zaczęłam zaraz po upieczeniu (jeszcze ciepły biszkopt) zrzucać z niewielkiej wysokości na podłogę, zapobiega to opadaniu ciasta. Wystudzony biszkopt smarujemy dżemem.
*Puree możemy przygotować nawet dzień wcześniej, dodając je do kremu, powinno być ono wystudzone. W tym celu umyte i obrane truskawki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i przez 40 - 50 minut pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, możemy do nich dodać łyżkę lub dwie cukru (ja zrobiłam do już pod koniec, dlatego widać jeszcze nierozpuszczone kryształki). Truskawki miksujemy na gładko.
Kremówkę ubijamy, a następnie mieszamy ją z jogurtem, dodajemy przestudzone puree i raz jeszcze mieszamy. W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę i galaretkę - delikatnie podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia (nie gotujemy!). Galaretkę wlewamy cienkim strumieniem do kremu, cały czas go mieszając.
Na biszkopcie układamy całuski. Ja zdejmuję wafelek - ciasto lepiej się kroi poza tym jest bardziej jednolite. Aż do pokrycia całusków masą, nakładam ją łyżką (nie łamie się czekolada, nie przesuwają się itp.). Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki. Kremówkę ubijamy z cukrem i dodajemy serek (ewentualnie utrwalany żelatyną), dekorujemy ciasto. Przestudzone puree mieszamy łyżka, aby je nieco rozluźnić i dekorujemy nim oraz truskawkami ciasto. wkładamy raz jeszcze do lodówki, aby się schłodziło.