Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słynne włoskie cantucci z migdałami przepis z miasta Prato w Toskanii. Zapraszam na krótki filmik na moim kanale na You Tube.
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 313
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 313
Składniki
Do miski wbić jajka dodać cukier ,zamieszać ręką ,utrzeć skórkę z cytryny i pomarańczy ,dodać aromat waniliowy .
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Do masy jajecznej dodać garściami mąkę, ciągle mieszając do połączenia się składników. Teraz dodajemy cale migdały. Zagniatamy ciasto już na stolnicy ,do porządnego połączenia się składników. Ciasto ma być miękkie. Teraz urywamy kawałki i rolujemy jak na kopytka lekko spłaszczając,układamy na blaszce do pieczenia. W międzyczasie włączyć piekarnik na temperaturę 180 stopni funkcja góra,dół.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 25 minut
Upieczone cantucci gorące kroimy jak kopytka, tak na skos i podpiekamy w piekarniku w temperaturze 170 stopni ,funkcja góra ,dół po 4 minuty z każdej strony . Należy je przemieszać łyżką drewnianą.
Cantucci lub jak niektórzy mówią cantuccini są ,chrupiące i bardzo twarde, takie cantucci je się zanurzając w winie likierowym Vin Santo del Nonno, w Amaretto lub w cappuccino. Zapraszam do obejrzenia mojego filmu na YouTube ,zobaczysz krok ,po kroku jak się robi te słynne na cały świat cantucci.