Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słynne włoskie cantucci z migdałami przepis z miasta Prato w Toskanii. Zapraszam na krótki filmik na moim kanale na You Tube.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1348
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1348
Składniki
Do miski wbić jajka dodać cukier ,zamieszać ręką ,utrzeć skórkę z cytryny i pomarańczy ,dodać aromat waniliowy .
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Do masy jajecznej dodać garściami mąkę, ciągle mieszając do połączenia się składników. Teraz dodajemy cale migdały. Zagniatamy ciasto już na stolnicy ,do porządnego połączenia się składników. Ciasto ma być miękkie. Teraz urywamy kawałki i rolujemy jak na kopytka lekko spłaszczając,układamy na blaszce do pieczenia. W międzyczasie włączyć piekarnik na temperaturę 180 stopni funkcja góra,dół.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 25 minut
Upieczone cantucci gorące kroimy jak kopytka, tak na skos i podpiekamy w piekarniku w temperaturze 170 stopni ,funkcja góra ,dół po 4 minuty z każdej strony . Należy je przemieszać łyżką drewnianą.
Cantucci lub jak niektórzy mówią cantuccini są ,chrupiące i bardzo twarde, takie cantucci je się zanurzając w winie likierowym Vin Santo del Nonno, w Amaretto lub w cappuccino. Zapraszam do obejrzenia mojego filmu na YouTube ,zobaczysz krok ,po kroku jak się robi te słynne na cały świat cantucci.