Cappucino z kokosem
Składniki
- Biszkopt ciemny:
- 6 jaj
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek mąki
- 1łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- Placek kokosowy:
- 20 dkg kokosu
- 5 białek
- szkl cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa:
- 5 żółtek
- cukier waniliowy
- 3 łyżki mąki tortowej
- 2 szkl. mleka
- 1 budyń waniliowy
- 3/4 szklanki cukru
- 1 kostka masła
- 30g cappuccino waniliowego w proszku
Składniki
- Biszkopt ciemny:
- 6 jaj
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek mąki
- 1łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- Placek kokosowy:
- 20 dkg kokosu
- 5 białek
- szkl cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa:
- 5 żółtek
- cukier waniliowy
- 3 łyżki mąki tortowej
- 2 szkl. mleka
- 1 budyń waniliowy
- 3/4 szklanki cukru
- 1 kostka masła
- 30g cappuccino waniliowego w proszku

Etapy przygotowania
Biszkopt: Ubijamy białka, dodajemy żółtka z cukrem i ubijamy dalej. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem (bardzo ważne, żeby mieszać łopatką, a nie mikserem, bo nie wyrośnie). Na koniec dodajemy przesiane kakao. Pieczemy ok 30 minut w temperaturze 175 stopni. Biszkopt przekrawamy na 2 części
Placek kokosowy: Białka ubijamy z cukrem, dodajemy kokos z proszkiem do pieczenia i lekko mieszamy. Pieczemy w tej samej formie co biszkopt w temperaturze 175 stopni ok 30 minut.
Masa: Mleko, cukier, budyń, mąkę, cukier waniliowy, żółtka wymieszać i ugotować budyń. Masło utrzeć na puch, dodać wystudzony budyń i kawę ciągle ucierając.
Na biszkopt dajemy część masy kładziemy placek kokosowy ,resztę masy i drugą część biszkoptu.Polewamy polewą.
Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy

Szybka i smaczna przekąska idealna na każdą imprezę.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Nabiał
- Ser
- Kurczak
- Placki
- Rolady
- Szynki
- Dla zdrowia
Odsłon: 53

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 337

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 137

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarc...
Odsłon: 101
Ostatnio komentowane przepisy

Szybka i smaczna przekąska idealna na każdą imprezę.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Nabiał
- Ser
- Kurczak
- Placki
- Rolady
- Szynki
- Dla zdrowia
Odsłon: 53

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 337

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 137

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarc...
Odsłon: 101



Składniki
- Biszkopt ciemny:
- 6 jaj
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek mąki
- 1łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- Placek kokosowy:
- 20 dkg kokosu
- 5 białek
- szkl cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa:
- 5 żółtek
- cukier waniliowy
- 3 łyżki mąki tortowej
- 2 szkl. mleka
- 1 budyń waniliowy
- 3/4 szklanki cukru
- 1 kostka masła
- 30g cappuccino waniliowego w proszku
Biszkopt: Ubijamy białka, dodajemy żółtka z cukrem i ubijamy dalej. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem (bardzo ważne, żeby mieszać łopatką, a nie mikserem, bo nie wyrośnie). Na koniec dodajemy przesiane kakao. Pieczemy ok 30 minut w temperaturze 175 stopni. Biszkopt przekrawamy na 2 części
Placek kokosowy: Białka ubijamy z cukrem, dodajemy kokos z proszkiem do pieczenia i lekko mieszamy. Pieczemy w tej samej formie co biszkopt w temperaturze 175 stopni ok 30 minut.
Masa: Mleko, cukier, budyń, mąkę, cukier waniliowy, żółtka wymieszać i ugotować budyń. Masło utrzeć na puch, dodać wystudzony budyń i kawę ciągle ucierając.
Na biszkopt dajemy część masy kładziemy placek kokosowy ,resztę masy i drugą część biszkoptu.Polewamy polewą.
Mam pytanie czy aby to Placka Kokosowego nie zapomnialas czegos przepisac bo wlasnie go robilam i Powiem Tak wyszla Pelna Popelina!! Reszta przepisu jest Ok:))
Mam pytanie:czy aby nie zapomnialas czegos przepisac do tego Placka Kokosowego bo powiem Ci ze wlasnie go robilam i z tego ülacka to wyszla Pelna Popelina!! reszta Ok!!
Piekę to ciasto bardzo często jest wyśmienite.Myślę tylko,że przepisałaś go z książki Siostry Anastazji i zmieniłaś tylko proporcje na biszkopt.