Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne ciasto dla miłośników smaku chałwy. Niezbyt dietetyczne ale czasem warto się skusić na ten smakowity deser ;)
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 16951
Święto zakochanych to doskonała okazja do spędzenia razem wieczoru, najlepiej...
Odsłon: 575
Błyskawiczna i smaczna zupa paprykowa, którą przygotujesz z zaledwie kilku sk...
Odsłon: 76
Kuchnia kurpiowska bazuje na produktach roślinnych – warzywach, kaszach, ziem...
Odsłon: 2783
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 16951
Święto zakochanych to doskonała okazja do spędzenia razem wieczoru, najlepiej...
Odsłon: 575
Błyskawiczna i smaczna zupa paprykowa, którą przygotujesz z zaledwie kilku sk...
Odsłon: 76
Kuchnia kurpiowska bazuje na produktach roślinnych – warzywach, kaszach, ziem...
Odsłon: 2783
Składniki
W 200ml mleka rozpuścić jajka, obie mąki i chałwę. Resztę mleka zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko wlać masę chałwową. Gotować na małym ogniu stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Tak powstały budyń ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszyste masę. Dodawać po łyżce masy budyniowej ciągle miksując. Na dno foremki (najlepiej 24/27cm) wyłożyć warstwę herbatników i posmarować cienką warstwą powideł. Wyłożyć 1/3 kremu chałwowego, przykryć kolejną warstwą ciastek i powideł. Znów posmarować kremem, przykryć herbatnikami i resztą powideł. Rozsmarować resztę kremu i przykryć ostatnią warstwą ciastek. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i wyłożyć na wierzch ciastek. Posypać start czekoladą. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc. Smacznego!