Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak zrobić efektowne ciasto, które pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje? Ewa Wachowicz w najnowszym odcinku programu "Ewa Gotuje" postanowiła zreinterpretować tradycyjny przepis na efektowne ciasto o nazwie "Charlotte russe", które po polsku bywa czasem nazywane "szarlotką" mimo iż, w jego składzie nie znajdziecie jabłek.
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 75
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2584
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 1173
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 75
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2584
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 1173
Składniki
Białka posolić i ubić. Utrwalić cukrem - dodawać porcjami i cały czas miksować. Dorzucić żółtka. Wymieszać robotem na niskich obrotach. Wlać ekstrakt z wanilii. Wsypać mąkę i wymieszać szpatułką. Przełożyć na blachę piekarnikową z papierem do pieczenia i rozprowadzić po całości.
Piec przez 8-10 minut w temp. 190 st. C.
Ciepły biszkopt przełożyć na ściereczkę. Zdjąć papier. Ciasto posmarować dżemem i zwinąć wzdłuż krótszego boku. Zawinąć w ściereczkę i odstawić.
Sok i wino wlać do rondelka. Wymieszać i zagotować. Wsypać galaretkę. Rozpuścić.
Żółtka utrzeć z cukrem. Wlać gorącą galaretkę cały czas miksując. Odstawić.
Roladę pokroić w krążki. Ułożyć na dnie i bokach szklanej miski wyścielonej folią spożywczą.
Śmietanę ubić. Przełożyć do tężejącej galaretki. Wymieszać. Dorzucić filety z mandarynek. Przełożyć do miski z ciastem. Wyrównać i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Wyjąć z miski (do góry spodem), przełożyć na paterę i udekorować bratkami.