Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt orzechowy z masą twarogowo-cynamonową i musem z jabłek i begonii. Begonii, nie ma tu pomyłki i ekscentryczności. W Ameryce Środkowej begonie to przysmak, zarówno kwiaty jak i liście z łodygami. Smakują wyjątkowo, są lekko kwaskowe i aromatyczne. Teraz czas na porządki w ogródku i systematycznie wykopuję begonie.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 358
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 382
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 816
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 358
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 382
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 816
Składniki
Dwie blaszki 20 cm i jedna 16 cm. Spody wyłożone papierem. Biszkopt. Mąkę wymieszać z orzechami i proszkiem. Jajka z cukrem ubić na krem. Dolewać wodę zmieszaną z olejem, powoli mieszać. Teraz mieszając łyżką powoli wsypywać mąkę. Ciasto przelać do 3 blaszek. Piec w 175 C ok. 22-27 minut. Ostudzić.
Nadzienie jabłkowe. Jabłka pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w średnią kostkę. Begonie opłukać i wymieszać z jabłkami. Gotować początkowo pod pokrywką do miękkości, ale żeby się nie rozpadły. 100 ml soku wymieszać z mąką i cukrem. Pozostałe 250 ml zagotować. Ugotować kisiel, zdjąć z ognia i wmieszać jabłka.
Do blaszki włożyć jeden 20 cm orzechowy blat, nałożyć jabłka, przykryć drugim 20 cm blatem. Dobrze schłodzić w lodówce.
Sitko szerokości 21 cm i pojemności min 1,75 l, wyłożyć folią. Plastry jabłek. Z jabłek usunąć gniazda i pokroić w cienkie plasterki. Odstawić w saganku z sokiem na 1 godzinę. Potem doprowadzić do wrzenia i przestudzić. Sitko wyłożyć plasterkami jabłek. Krem twarogowy. Śmietanę ubić. Oba sery zmielić razem z cukrami. Żelatynę wymieszać z 3-4 łyżkami mleka. Resztę mleka wymieszać z cynamonem i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać napęczniałą żelatynę, dobrze wymieszać i przestudzić. Porcjami dodawać masę twarogową. Na koniec bitą śmietanę. Do sitka przełożyć 1/3 masy serowej, przykryć blatem 16 cm, wyłożyć resztę kremu twarogowego. Część masy można zostawić, ja tak zrobiłam, bo miałam jej za dużo. Teraz ostrożnie położyć blaty z jabłkami. Zawinąć folią i dobrze schłodzić.
Po schłodzeniu odwinąć folię i obrócić ciasto na tacę. Górę udekorować pozostałym kremem twarogowym, dół bitą śmietaną. Można kroić.
Ps. Dla łatwiejszego krojenia ciasta plasterki jabłek można obrać ze skórki, ale i bez też jest nieźle.