Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz szybkiego i efektownego deseru? Chatka Baby Jagi to przepis dla Ciebie! To ciasto bez pieczenia, które przygotujesz w zaledwie kilka chwil. Wystarczy kilka prostych składników i odrobina wyobraźni, aby stworzyć prawdziwe kulinarne arcydzieło. Krucha chatka z herbatników, wypełniona kremową masą serową, zrobi wrażenie na wszystkich gościach. A co najważniejsze, każdy kawałek tego deseru to eksplozja smaku! Poradzisz sobie z jego przygotowaniem, nawet jeśli do tej pory niezbyt dobrze radziłeś sobie z przygotowywaniem ciast.
Bitki ze schabu z ziemniakami i surówką to nasz ulubiony obiad z dzieciństwa...
Odsłon: 323
...czyli ukraińskie, rosyjskie i białoruskie racuchy z tym, że bez nadzienia...
Odsłon: 197
Bitki ze schabu z ziemniakami i surówką to nasz ulubiony obiad z dzieciństwa...
Odsłon: 323
...czyli ukraińskie, rosyjskie i białoruskie racuchy z tym, że bez nadzienia...
Odsłon: 197
Składniki
Przed przygotowaniem ciasta, wyjmij wcześniej masło z lodówki, by naturalnie zmiękło. Twaróg też nie powinien być zimny.
Do niedużej, ale wysokiej miski przełóż bardzo miękkie masło. Ubijaj je mikserem na najwyższych obrotach, aż zrobi się puszyste i jasne. Cały czas miksując masło na wysokich obrotach zacznij dodawać cukier puder, łyżka po łyżce, aż dodasz całe 150 gramów.
Zmniejsz obroty do średnich. Łyżka po łyżce dodaj cały zmielony na gładko twaróg.
Do masy dodaj kakao. Całość wymieszaj szpatułką tak długo, aż powstanie jednolita, kakaowa masa serowa.
Przygotuj większy arkusz folii aluminiowej. Na środek folii wyłóż połowę herbatników, by powstał prostokąt o wymiarach 3 x 6 herbatników. Około 2/3 masy serowej rozsmaruj po całej powierzchni ułożonych obok siebie herbatników. Staraj się robić to powoli, bowiem ciastka będą się podnosiły i przesuwały.
Na warstwę kakaowej masy serowej wyłóż pozostałe herbatni. Układaj je dokładnie tak samo, jak te pod spodem. Następnie rozłóż resztę masy serowej. Ostrożnie podnieś folię razem z bocznymi herbatnikami tak, by całość zamknąć w trójkąt. Delikatnie dociśnij boki. Ciasto zawiń dodatkowo w wystające kawałki folii i odłóż do lodówki, do schłodzenia i stężenia masy serowej (najlepiej na sztywnej desce). Zostaw ciasto do schłodzenia na całą noc.
Schłodzone ciasto możesz oblać gęstą polewą i udekorować według uznania.
W celu przygotowania polewy wlej śmietankę do garnka i zacznij podgrzewać. Gdy będzie gorąca, ale nie zacznie się jeszcze gotować, dodaj do niej połamaną czekoladę. Zdejmij garnek z palnika i mieszaj całość. Na początku wyda Ci się, że śmietanka się zwarzyła lub też czekolada nie chce się z nią połączyć. Z czasem jednak polewa będzie się robi coraz bardziej jednolita aksamitna. Może to potrwać kilka minut. Jeśli czekolada za wolno się roztapia, to ponownie umieść garnek na palniku, na minimalnej mocy palnika.
Lekko przestudzoną polewą pokryj całe ciasto (bez spodu). Wraz ze spadkiem temperatury polewa będzie się robiła gęstsza.
Ciasto podawaj po uprzednim schłodzeniu w lodówce.