Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chlebek adwentowy to słodkie ciasto wypiekane w okresie przedświątecznych przygotowań. Zawiera mnóstwo orzechów i suszonych owoców. Smakiem przypomina nieco keks, jednak jest bogatszy w smaku, a to za sprawą korzennych przypraw.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 233
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4537
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12289
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6965
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 233
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4537
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12289
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6965
Składniki
Suszone śliwki i morele pokrój w kostkę. Do miski przesyp wszystkie bakalie i siekane orzechy.
Jabłka umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Owoce dorzuć do miski z bakaliami. Składniki zasyp cukrem. Dodaj przyprawę piernikową. Całość wymieszaj. Miskę przykryj i odstaw na całą noc, żeby smaki się przegryzły,
Na drugi dzień do miski z bakaliami i orzechami przesiej mąkę. Dodaj proszek do pieczenia. Zagnieć gładkie ciasto.
Keksówkę wyściel papierem do pieczenia. Ciasto na chlebek adwentowy przełóż do formy.
Chlebek adwentowy piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 80 minut.