Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten chlebek marchewkowy zadowoli wszystkich, którzy cenią sobie słodkie przekąski wykonywane z prostych składników. Dzięki marchewce uzyskasz naturalną słodycz, poza tym ciasto zyskuje niesamowitą soczystość. Możesz upiec jeden bochenek w blaszce lub podzielić ciasto na mniejsze porcje i przygotować wypiek w formie babeczek.
Blaszka keksówka: 12 x 30 cm
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 111
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31269
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 409
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 111
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31269
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 409
Składniki
Nasmaruj masłem formę keksówkę (12 x 30 cm) i odstaw. Obierz marchewkę i zetrzyj ją na tarce jarzynowej. W misce wymieszaj przesiane mąki, sól, sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika. W misce ubij jajka z cukrem, dodaj miód, esencję waniliową i olej, po czym wymieszaj. Dosypując partiami mączną mieszankę mieszaj masę, na koniec dodaj startą marchewkę i ostatecznie wszystko wymieszaj. Przygotowane ciasto przełóż do formy, wyrównaj i wstaw do pieca nagrzanego do 160°C na ok. 60 minut. Po upieczeniu wyjmij z pieca, pozwól ostygnąć i wyjmij zimny chlebek z blaszki.
Przygotuj lukier. W misce zmiksuj serek z masłem, stopniowo dosypując cukier. Powstałą masą posmaruj wierzch chlebka marchewkowego, po czym posyp tartą marchewką i posiekanymi orzechami.