Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten chlebek marchewkowy zadowoli wszystkich, którzy cenią sobie słodkie przekąski wykonywane z prostych składników. Dzięki marchewce uzyskasz naturalną słodycz, poza tym ciasto zyskuje niesamowitą soczystość. Możesz upiec jeden bochenek w blaszce lub podzielić ciasto na mniejsze porcje i przygotować wypiek w formie babeczek.
Blaszka keksówka: 12 x 30 cm
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12103
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 19
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2118
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 207
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12103
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 19
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2118
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 207
Składniki
Nasmaruj masłem formę keksówkę (12 x 30 cm) i odstaw. Obierz marchewkę i zetrzyj ją na tarce jarzynowej. W misce wymieszaj przesiane mąki, sól, sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika. W misce ubij jajka z cukrem, dodaj miód, esencję waniliową i olej, po czym wymieszaj. Dosypując partiami mączną mieszankę mieszaj masę, na koniec dodaj startą marchewkę i ostatecznie wszystko wymieszaj. Przygotowane ciasto przełóż do formy, wyrównaj i wstaw do pieca nagrzanego do 160°C na ok. 60 minut. Po upieczeniu wyjmij z pieca, pozwól ostygnąć i wyjmij zimny chlebek z blaszki.
Przygotuj lukier. W misce zmiksuj serek z masłem, stopniowo dosypując cukier. Powstałą masą posmaruj wierzch chlebka marchewkowego, po czym posyp tartą marchewką i posiekanymi orzechami.