Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
U mnie świątecznie na całego. W tym tygodniu wymyśliłam sobie czekoladowe choinki. Kilka godzin później wpadłam na to, żeby dodać jednak do ciasta czekoladowego, przyprawę do piernika, która nada całości świątecznego charakteru. I wiecie co? To był strzał w dziesiątkę. :) Przy choinkach można puścić wodze fantazji i dekorować jak się podoba. No to do dzieła!
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5676
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 957
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 249
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 36967
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 115
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5676
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 957
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 249
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 36967
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 115
Składniki
W garnku zagotować od czasu do czasu mieszając: masło, cukier, kakao i mleko. Zdjąć z ognia o odlać pół szklanki na polewę. Do zimnej masy dodajemy mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia i całość ucieramy. Masa będzie bardzo gęsta.
Oddzielamy białka od żółtek i do masy dodajemy stopniowo po 1 żółtku. Następnie ubijamy białka i dodajemy pół do masy, mieszając. Kiedy składniki się połączą, a masa nieco się rozluźni, dodajemy pozostałą cześć białek i dalej mieszamy, do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę. Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach.
Wystudzone ciasto kroimy na pół po szerokości. Odkrawamy około 3 cm boków. Kroimy na trójkąty. Każdy trójkąt smarujemy polewą, którą wcześniej odstawiliśmy. Kiedy nieco zastygnie przygotowujemy drugą polewę z białej czekolady.
Białą czekoladę ze śmietanką rozpuścić (na przykład w mikrofalówce – około 1 minuta) i dokładnie rozmieszać. Tak przygotowaną polewą robimy strużki na trójkątach (dobrze sprawdził się przy tym rękaw cukierniczy). Od razu dekorujemy różnymi posypkami. Smacznego!