Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Arancini to panierowane kulki ryżowe nadziwane miesem, warzywami, grzybami, serem albo owocami morza. To tradycyjne syylijskie danie jest równiez znane w wersji slodkiej. Taka jest wlasnie moja wersja, która sklada sie z szafranowego risotto ugotowanego poprzedniego dnia i jablek z rodzynkami marynowanych w Amaretto. Do tego ostry sos jablkowy z imbirem i chili.
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1215
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 157
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 470
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1215
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 157
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 470
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Składniki
Arancini mozna przygotowac z resztek risotto. Ze swiezo ugotowanego risotto w slodkiej wersji mozliwie bez czosnku. Ostudzic risotto lub przygotowac dzien wczesniej. Jablko obieramy i kroimy w bardzo male kostki mieszamy z rodzynkami i amaretto i marynujemy co najmniej przez pól godziny. Kladziemy na dlon lyzke risotto i wypelniamy kilkoma marynowanymi kawalkami jablka i rodzynkami, przykrywamy reszta ryzu i formujemy male kulki. Obtaczamy kulki najpierw w mace, potem w jajku i bulce tartej. Smazymy w glebokim tluszczu roslinnym kilka minut, az beda zlotobrazowe i chrupiace. Po usmazeniu kladziemy na papierowy recznik, aby pozbyc sie zbednego tluszczu.
Jablka na sos jablkowy obieramy i kroimy na kawalki. Wsypujemy cukier do rondla i karmelizujemy, dodajemy sok jablkowy, kawalki jablek, chili i imbir. Dusimy na wolnym ogniu ok. 20 minut. Nastepnie wyjac przyprawy i przecedzic jablka przez drobne sito.
Arancini podajemy z sosem jablkowym i resztkami nadzienia lub sosem jablkowym i lodami waniliowymi. Poczekac chwile, az lody zaczna sie rozpuszczac i zmieszaja z sosem jablkowym.
Arancini smakuja równiez z salatka cytrynowa, ale aby salatka cytrynowa była smaczna i niezbyt kwasna, wazne jest, aby do niej stosować cytryny z Amalfi lub cytron, a nie konwencjonalne odmiany cytryn, gdyz tylko one sa lagodne i aromatyczne. Umyc cytryny i pokroic lub zetrzec na cienkie plasterki lacznie z biala czescia i skórka, które sa jadalne, skropic oliwa z oliwek i bialym kremem balsamicznym. W zalezności od smaku mozna posypac sola morska. Taka salatka nadaje sie nie tylko do slodkiej wersji wersji arancini, ale i jako dodatek do miesa.