Kolejny szybki przepis na kruche ciasteczka. Wzbogacone są czekoladą i orzechami włoskimi. Z powodzeniem można upiec więcej i przechować dla niespodziewanych gości. Aby się udały konieczna jest pomoc małych pomocników :)
Ciasteczka a`la pieguski
Składniki
- Margaryna Palma 25 dag
- Jajka 2 szt.
- Żółtko 1 szt.
- Mąka pszenna wrocławska 25 dag
- Mąka pełnoziarnista 25 dag
- Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- Cukier trzcinowy 1/2 szklanki (można troszkę mniej zwłaszcza jak robimy je dla dzieci)
- Cukier waniliowy 3 łyżeczki
- Śmietana kwaśna 2-3 łyżki Czekolada gorzka 1/2 tabliczki
- Czekolada mleczna 1/2 tabliczki
- Orzechy włoskie pokrojone 1 szklanka
Składniki
- Margaryna Palma 25 dag
- Jajka 2 szt.
- Żółtko 1 szt.
- Mąka pszenna wrocławska 25 dag
- Mąka pełnoziarnista 25 dag
- Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- Cukier trzcinowy 1/2 szklanki (można troszkę mniej zwłaszcza jak robimy je dla dzieci)
- Cukier waniliowy 3 łyżeczki
- Śmietana kwaśna 2-3 łyżki Czekolada gorzka 1/2 tabliczki
- Czekolada mleczna 1/2 tabliczki
- Orzechy włoskie pokrojone 1 szklanka

Etapy przygotowania
Czekolady pokroić w drobną kosteczkę. Mąkę pszenną, pełnoziarnistą i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, dodać jajka, żółtko, cukier, cukier waniliowy i śmietanę kwaśną. Wszystkie składniki wymieszać i wyrabiać ciasto (najlepiej rękami). Pod koniec wyrabiania dodać orzechy i czekoladę. Z gotowego ciasta wykrawać małe ciasteczka za pomocą ulubionych foremek. Ciasteczka piec do zarumienienia przez ok. 10-15 min. w temp. 160-180 stopni.

Smacznego :)

Przepis w Waszym wykonaniu (7)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy
Przepyszny sos kaparowy. który przez dodatek jajek na twardo wspaniale wpasuj...
Odsłon: 46

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 3627
Świetnie prezentuje się na świątecznym stole.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Przyprawy
- Śledziowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 185

Pyszny pieczony pasztet z kaczki i kurczaka. Pasztet jest z tych twardszych,...
Odsłon: 55

Aromatyczna, delikatna wątróbka w towarzystwie karmelizowanej cebuli, soczyst...
Odsłon: 70
Ostatnio komentowane przepisy
Przepyszny sos kaparowy. który przez dodatek jajek na twardo wspaniale wpasuj...
Odsłon: 46

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 3627
Świetnie prezentuje się na świątecznym stole.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Przyprawy
- Śledziowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 185

Pyszny pieczony pasztet z kaczki i kurczaka. Pasztet jest z tych twardszych,...
Odsłon: 55

Aromatyczna, delikatna wątróbka w towarzystwie karmelizowanej cebuli, soczyst...
Odsłon: 70



Składniki
- Margaryna Palma 25 dag
- Jajka 2 szt.
- Żółtko 1 szt.
- Mąka pszenna wrocławska 25 dag
- Mąka pełnoziarnista 25 dag
- Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- Cukier trzcinowy 1/2 szklanki (można troszkę mniej zwłaszcza jak robimy je dla dzieci)
- Cukier waniliowy 3 łyżeczki
- Śmietana kwaśna 2-3 łyżki Czekolada gorzka 1/2 tabliczki
- Czekolada mleczna 1/2 tabliczki
- Orzechy włoskie pokrojone 1 szklanka
Czekolady pokroić w drobną kosteczkę. Mąkę pszenną, pełnoziarnistą i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, dodać jajka, żółtko, cukier, cukier waniliowy i śmietanę kwaśną. Wszystkie składniki wymieszać i wyrabiać ciasto (najlepiej rękami). Pod koniec wyrabiania dodać orzechy i czekoladę. Z gotowego ciasta wykrawać małe ciasteczka za pomocą ulubionych foremek. Ciasteczka piec do zarumienienia przez ok. 10-15 min. w temp. 160-180 stopni.
Smacznego :)
Śliczne pyszności,zabieram parę do herbatki:)
Ale pychotki :)
Zapowiadają się pysznie ;-)