Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące z zewnątrz, delikatne i mięciutkie w środku, pyszne nie tylko w święta ciasteczka amaretti....
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 194
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22433
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 220
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 194
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22433
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 220
Składniki
Świeżo otartą skórkę pomarańczową rozetrzeć z połową ilości cukru (można to zrobić łyżką lub po prostu palcami), aż cukier zrobi się wilgotny. Białka ubić z pozostałym cukrem na sztywno.
Do ubitych białek stopniowo dodawać mielone migdały, likier i cukier pomarańczowy, do połączenia i uzyskania gęstej, gładkiej pasty. Schłodzić w lodówce przez godzinę.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Blachę włożyć papierem do pieczenia.
Ze schłodzonej masy, pomagając sobie łyżką, uformować 12-15 kulek, każdą z nich obtoczyć w cukrze pudrze, lekko spłaszczyć. Układać na blasze w odstępach około 2 cm. Piec przez 12-15 minut. Zostawić do ostygnięcia. W zamkniętym pojemniku ciasteczka można przechowywać nawet 10 dni.