Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, kruche ciasteczka i choć przy pieczeniu nie pachną zbyt pięknie, amoniaku zupełnie nie czuć w gotowych ciasteczkach. Przepis - Babcia, ciasto - mama, wycinanie i dekorowanie - Syn. Rodzinny interes na deszczowy dzień. :)
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4829
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7392
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 397
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 91
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 83
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4829
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7392
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 397
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 91
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 83
Składniki
Wymieszać mąkę, cukier puder i cukier waniliowy, dodać tłuszcze, wysiekać razem.
1 jajko, 2 żółtka, mleko i sodę dokładnie rozbełtać lub zmiksować - dodać do mąki z tłuszczem. Wyrobić gładkie, plastyczne ciasto - jeśli będzie za twarde, dodać mleka. Chłodzić ok. pół godziny w lodówce.
Ciasto wałkować na grubość 2-3 mm, maczać w rozmąconym białku i cukrze. Piec 10 minut w 150 stopniach, termoobieg.
Smacznego!