Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasteczka anyżkowe"
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 55
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 128
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 394
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 55
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 128
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 394
Składniki
Dokładnie umyj jajka. Oddziel żółtka od białek i mikserem ubijaj je z połową cukru aż powstanie kremowa gęsta masa – powinna podwoić swoją początkową objętość.
Stopniowo (ciągle ubijając) dodawaj do niej przesianą mąkę wymieszaną z anyżem oraz sok z cytryny.
Do białek dodaj szczyptę soli oraz pozostały cukier i ubij je na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj z ciastem.
Przełóż masę do worka cukierniczego z gładką końcówką. Wyłóż blaszki papierem do pieczenia i wyciśnij na nie małe porcje ciasta.
Do każdej z nich lekko wciśnij migdał. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180o C. Piecz ciasteczka około 10 minut.
<strong>Rady:</strong>
Nie każdemu odpowiada dosyć specyficzny smak anyżu, więc przyprawę tę możesz zastąpić kakao, kawą rozpuszczalną albo cynamonem. Część ciasteczek możesz udekorować orzechami włoskimi albo laskowymi.
ok. 30 minut Sztuka: 45 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie