Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich jako smarowidło nie tylko do włoskich crostini (u nas grzanek) jako przystawka, ale stosowana również do ryb, mięsa, sałatek, jajek i wielu innych potraw. Główny składnik to oliwki, a obok kapary: bardzo zdrowe, bo zawierające witaminę K, B2, miedź, żelazo, kwas foliowy, sód, a bioaktywne związki mają działanie przeciwutleniajace, przeciwzapalne, neuroprotekcyjne,, przeciwnowotworowe,wzmacniające naczynia krwionośne. Oliwki mają również dobroczynne działanie na nasz organizm.
Nóż i deska do krojenia, blender, praska do czosnku, łyżeczka, łyżka
Jeśli macie sentyment do budyniu z sokiem, koniecznie spróbujcie kociewskiego...
Odsłon: 103
Krokiety na twarogu z dodatkiem kolendry i chili to bardzo aromatyczne, delik...
Odsłon: 5986
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 4011
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 121
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 697
Jeśli macie sentyment do budyniu z sokiem, koniecznie spróbujcie kociewskiego...
Odsłon: 103
Krokiety na twarogu z dodatkiem kolendry i chili to bardzo aromatyczne, delik...
Odsłon: 5986
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 4011
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 121
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 697
Składniki
Kapary drobno kroimy i wkładamy do naczynia z odmierzonych sokiem z cytryny i otartą skórką.
Oliwki kroimy na kilka drobniejsze części. U mnie oliwki z oliwą z oliwek z ziołami.
Do kielicha blendera wkładamy pokrojone oliwki oraz kapary z sokiem z cytryny, dodajemy oliwę z oliwek, a następnie czosnek obrany ze skórki i przepuszczony przez praskę. Blendujemy włączając bardzo krótko blender kilkakrotnie, aby nie zetrzeć składników na papkę, a na masę o chropowatej konsystencji. Dodajemy brandy na koniec i dokładnie mieszamy.
Smarujemy grzanki i serwujemy jako starter lub przekąskę na wizytę gości