Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pożywne, smaczne oraz pełne błonnika ciasteczka do chrupania. Błonniczki są świetną propozycją na przekąskę po treningu. Doskonale sprawdzą się także jako dodatek do kawy lub jogurtu na drugie śniadanie. Ciasteczka są szybkie i proste w wykonaniu.
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44635
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182045
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 220
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44635
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182045
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 220
Składniki
Do przygotowania ciasteczek potrzebny będzie nam młynek do kawy, którym rozpoczniemy przygotowywanie ciasteczek. W młynku mielimy płatki owsiane i przekładamy je do miski. Następnie z obu cukrów (brązowego lub zwykłego oraz waniliowego) robimy cukier puder i dodajemy do zmielonych płatków. Do zmielonych składników dodajemy obie mąki, otręby żytnie, proszek do pieczenia, ziarenka wanilii, wodę, olej i kefir*. * użyłam kefiru brzoskwiniowego, choć doskonale sprawdzi się także naturalny lub inny smakowy. Następnie ze wszystkich składników ugniatamy ciasto i wstawiamy je do lodówki na około 20 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, wycinamy dowolne kształty za pomocą foremek i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Tak przygotowane ciasteczka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 10 minut do lekkiego zarumienienia. Podczas pieczenia ciasteczka warto obserwować, aby się nie przypaliły.
Gotowe ciasteczka przechowujemy w dobrze zamkniętej puszce lub pudełku. Życzę smacznego! :)