Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zamiast tradycyjnych pierniczków polecam pachnące cynamonem i wanilią ciasteczka. Są super chrupiące, a aromat rozchodzący się po kuchni po prostu cudowny! Uwielbiają je zwłaszcza najmłodsi domownicy i bardzo chętnie uczestniczą w ich wykrawaniu i dekorowaniu :)
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5335
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8604
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17515
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 631
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5335
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8604
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17515
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 631
Składniki
Mąkę wraz z sodą i cynamonem przesiać przez sito. Dodać cukier puder i cukier waniliowy oraz sól. Dodać zimne masło, posiekać dokładnie nożem wraz z mąką, następnie dodać żółtka, sok z cytryny, jogurt lub śmietanę i ręką szybko wyrobić na gładkie ciasto. Uformować w kulkę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przynajmniej godzinę.
Następnie połowę ciasta cienko rozwałkować, drugą pozostawić jeszcze w lodówce.
Wykrawać z ciasta za pomocą dowolnych foremek ciastka, układać na blasze wyłożonej pergaminem, posmarować roztrzepanym białkiem i wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika ( 190`stopni) na 10-15 minut do zrumienienia.
Dekorować wg. uznania.