Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasteczka cytrynowo-bazyliowe z lukrem cytrynowo-bazyliowym. Dla niektórych może szalone połączenie ale nie dla mnie. Dla mnie niebo w gębie. Z połączenia tych smaków powstały przepyszne ciasteczka. Znikają błyskawicznie. Zapraszam po przepis bo nie można go trzymać dla siebie.
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1308
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 244
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 42
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 35
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1308
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 244
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 42
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 35
Składniki
Cytrynę dokładnie wyparzamy, skórkę ścieramy na drobnej tarce a sok wyciskamy. Listki bazylii myjemy i drobno siekamy.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier i mieszamy. Suche składniki siekamy z masłem lub masło ścieramy na tarce na dużych oczkach (ja wolę ścierać na tarce). Dodajemy żółtko, jajko, sok i skórkę z cytryny oraz drobno posiekaną bazylię. Ciasto wyrabiamy dokładnie, wkładamy do woreczka i chowamy do lodówki na ok. 1 godz. . Stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość 3-5mm. Wycinamy kształty dowolnymi foremkami. Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 190 st.C, funkcja góra/dół przez ok. 20min. Po ostygnięciu możemy udekorować lukrem cytrynowo-bazyliowym.
WYKONANIE LUKRU: Bazylię myjemy i drobno siekamy. Do cukru pudru wlewamy sok z cytryny, dodajemy bazylię i wszystko łączymy aż powstanie gładki lukier. Jeśli wydaje nam się za rzadki to możemy dosypać trochę cukru pudru. Smacznego. Zapraszam na blog www.pyszotki.pl