Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierwsze pieczenie ciasteczek już za nami. Szybkie, proste i pyszne. No i można je potrzymać parę tygodni w szczelnie zamkniętej puszce.
Dzisiaj karczek z marynaty pieczony w piekarniku. Mięsko soczyste , kruche i...
Odsłon: 109
Pożywna pasta z jajek, białego sera i makreli. Idealna do pieczywa, krakersów...
Odsłon: 600
Szybka , smaczna i aromatyczna zupa.
Odsłon: 266
Dzisiaj karczek z marynaty pieczony w piekarniku. Mięsko soczyste , kruche i...
Odsłon: 109
Pożywna pasta z jajek, białego sera i makreli. Idealna do pieczywa, krakersów...
Odsłon: 600
Szybka , smaczna i aromatyczna zupa.
Odsłon: 266
Składniki
50g kuwertury pokroić na małe kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, olejek, sól, jajko i masło. Zagnieść gładkie ciasto. Następnie podzielić je na pół. Do jednej części dodać roztopioną kuwerturę i 25g mąki, ponownie zagnieść. Obydwa ciasta uformować w kule i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć na pół godziny do lodówki.
Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Obydwa ciasta rozwałkować (osobno) na placek o wymiarach 24x24cm. Jeden kwadrat posmarować łyżką mleka, położyć na nim drugi placek, docisnąć. Pokroić na trzy paski o szerokości 8cm. Następnie paski te pokroić na 12 pasków o szerokości 2 cm. Każdy pasek skręcić tak, aby z jednej strony widać było jasną, a z drugiej ciemną część ciasta. Układać na blasze i piec ok. 15 minut. Po upieczeniu ostudzić.
25g kuwertury włożyć do woreczka do zamrażania, dobrze zamknąć i roztopić w kąpieli wodnej. Odciąć róg woreczka i wyciskać kuwerturę na ciasteczka. Zostawić do zastgnięcia. Posypać cukrem pudrem. Smacznego :)