Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
po świętach została mi puszka kajmaku i nie bardzo wiedziałam jak ją wykorzystać ... te ciasteczka są po prostu rewelacyjne. Mięciutkie, aromatyczne, rozpływające się w ustach mmmm w sam raz do kawy, gorącej herbaty lub mleka :-)
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10578
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6106
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5344
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12973
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4726
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10578
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6106
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5344
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12973
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4726
Składniki
Do miki wrzucić masło pokrojone w kostkę, utrzeć. Dodać kajmak i zmiksować na gładką masę. Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Na koniec dodać mąkę, sodę i sól i ucierać ciasto na najmniejszych obrotach. Ciasto po wyrobieniu powinno być miękkie i jednolite. Małą łyżeczką odmierzyć ciasto wielkości orzecha włoskiego, formować kuleczki. Delikatnie spłaszczać i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w średnich odstępach, ponieważ w czasie pieczenia powinny lekko powiększyć swój rozmiar. Na każde ciastko wyłożyć kawałki czekolady lub groszki. Ciastka piec w temp. 180 stopni przez ok. 12 - 14 minut, aż się zarumienią. Smacznego :-)