Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
po świętach została mi puszka kajmaku i nie bardzo wiedziałam jak ją wykorzystać ... te ciasteczka są po prostu rewelacyjne. Mięciutkie, aromatyczne, rozpływające się w ustach mmmm w sam raz do kawy, gorącej herbaty lub mleka :-)
Ziemniaki po bacowsku to proste danie, które jest jednocześnie niezwykle pysz...
Odsłon: 1702
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 39
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 172
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 3081
Ziemniaki po bacowsku to proste danie, które jest jednocześnie niezwykle pysz...
Odsłon: 1702
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 39
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 172
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 3081
Składniki
Do miki wrzucić masło pokrojone w kostkę, utrzeć. Dodać kajmak i zmiksować na gładką masę. Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Na koniec dodać mąkę, sodę i sól i ucierać ciasto na najmniejszych obrotach. Ciasto po wyrobieniu powinno być miękkie i jednolite. Małą łyżeczką odmierzyć ciasto wielkości orzecha włoskiego, formować kuleczki. Delikatnie spłaszczać i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w średnich odstępach, ponieważ w czasie pieczenia powinny lekko powiększyć swój rozmiar. Na każde ciastko wyłożyć kawałki czekolady lub groszki. Ciastka piec w temp. 180 stopni przez ok. 12 - 14 minut, aż się zarumienią. Smacznego :-)