Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na ciasteczka kokosowe z dżemem.
To lato jest wyjątkowo owocne i tak sobie pomyślałam, że konfitura z czereśni...
Odsłon: 17403
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 1092
Smalczyk wiosenny, z dużą ilością koperku i czosnku, to wyborne smarowidło do...
Odsłon: 6277
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 584
To lato jest wyjątkowo owocne i tak sobie pomyślałam, że konfitura z czereśni...
Odsłon: 17403
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 1092
Smalczyk wiosenny, z dużą ilością koperku i czosnku, to wyborne smarowidło do...
Odsłon: 6277
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 584
Składniki
Wiórki kokosowe zblendować w blenderze lub zmiksować w młynku do kawy(nie ma być konsystencji proszku) Mąkę wymieszać ze zmielonymi wiórkami kokosowymi, proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym.
Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodać jajko i 2-3 łyżki mąki aby lekko zagęści masę. Pozostałą mąkę wysypać na stolnicę zrobić wgłębienie i przełożyć masę. Szybko zagnieść ciasto, owinąć w folię i odstawić do lodówki do schłodzenia na ok godzinę. Po schłodzeniu ciasto wałkować na stolnicy podsypanej mąką, na grubość ok 3 mm. Powycinać kółka i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W sumie otrzymujemy 40 kółek. W połowie kółeczek wyciąć gwiazdkę. Wycięte gwiazdki można również upiec.
Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok 10-12 lub do zarumienienia. Po upieczeniu odstawić do przestudzenia. Przestudzone całe ciasteczko posmarować dżemem i przykryć ciasteczkiem z okienkiem i lekko docisnąć. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.