Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka korzenne to smakowita przekąska, a zarazem ciekawy element dekoracyjny na święta Bożego Narodzenia. Możesz nawet wykorzystać je w charakterze ozdoby choinkowej – wówczas w każdym ciastku przed upieczeniem zrób wykałaczką dziurkę na nitkę.
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 308
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104585
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 353
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9095
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 308
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104585
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 353
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9095
Składniki
Rozetrzyj goździki i kardamon w moździerzu. Do dużej miski wsyp mąkę, cukier puder (80 g) proszek do pieczenia i wszystkie przyprawy. Wymieszaj. Dodaj pokrojone w kostkę masło, całe jajko i żółtka oraz miód. Zagnieć wszystkie składniki na jednolite ciasto. Uformuj z niego 2 kule, owiń każdą z osobna folią spożywczą i wstaw do lodówki na około godzinę.
Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj na cienki placek (około 3-4 mm grubości) pierwszą z kul ciasta. Foremką w kształcie gwiazdki (lub innego świątecznego motywu) wycinaj ciasteczka i układaj (w pewnej odległości od siebie) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Resztę ciasta zagnieć i ponownie rozwałkuj. Wycinaj ciasteczka do wyczerpania ciasta.
Wstaw ciasteczka do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 10-15 minut – aż ciasteczka lekko wyrosną i zarumienią się. W czasie pieczenia pierwszej porcji ciasteczek przygotuj drugą (w taki sam sposób, jak pierwszą).
Poczekaj, aż wszystkie ciasteczka wystygną. Przygotuj lukier, mieszając dokładnie cukier z sokiem z cytryny. Posmaruj nim z wierzchu ciastka i odstaw do czasu, aż lukier stężeje. Przechowuj ciasteczka w szczelnie zamkniętym pojemniku.