Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczne ciasteczka o cudownym korzennym aromacie, z dodatkiem nutki rumowej. Do tego każde ciasteczko ma na sobie chrupiący dodatek w postaci ziaren słonecznika i orzechów.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5321
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 869
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11750
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5064
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1326
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5321
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 869
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11750
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5064
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1326
Składniki
Masło rozpuszczamy w rondelku, studzimy, dodajemy do niego cukier i cukier waniliowy, 1 jajko, 2 żółtka i ubijamy wszystko za pomocą miksera na jednolitą masę.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, szczyptę soli, 1 opakowanie przyprawy korzennej, kakao i mieszamy wszystkie suche składniki. Następnie do suchych składników dodajemy ubitą masę z jajek, masła i cukru, aromat rumowy i zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy na około 10 minut do lodówki.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy kształty za pomocą foremki. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy je białkami wymieszanymi z cukrem pudrem, a następnie wciskamy w nie słonecznik i orzeszki ziemne*. * możemy użyć także innych orzechów np. nerkowca, włoskich lub pekan. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 10 minut.
Życzę smacznego! :)