Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś przepis na przepyszne ciasteczka, to są chyba najlepsze ciasteczka jakie dotąd upiekłam, masełkowe na mące krupczatce, kruche i chrupiące i znikają błyskawicznie, polecam serdecznie :-)
foremka do ciasteczek w kształcie gwiazdki
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 945
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4194
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 342
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 826
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3681
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 754
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 945
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4194
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 342
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 826
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3681
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 754
Składniki
1. Do miski wsypujemy 500 g mąki krupczatki, dodajemy 1 szklankę cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę soli, mieszamy. 2. Dodajemy 3 żółtka. 3. Dodajemy 250 g miękkiego masła. 4. Najpierw mieszamy w misce, później trochę zagniatamy rękami w misce, a następnie przekładamy na blat i dalej zagniatamy. Nie jest to łatwe, ale nie poddajemy się, działamy, zagniatamy, aż ciasto nie będzie się rozpadać. Ewentualnie, gdy naprawdę jest zbyt sypkie, to możemy dodać trochę miękkiego masła, ewentualnie ciasto odłożyć na 15 minut. 5. Zagniecione ciasto zawijamy w folię i chowamy do lodówki (nie zamrażalki) na 30 minut. 6. Następnie odkrawamy kawałek ciasta, pozostałe czeka na wałkowanie w lodówce, podsypujemy blat mąką pszenną (nie krupczatką, żeby ułatwić sobie pracę z ciastem) i wałkujemy ciasto na grubość ok. 3 mm, wykrawamy foremką ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. 7. Pieczemy przez ok. 15-17 minut w nagrzanym piekarniku na najwyższej półce z grzaniem góra-dół. Termoobieg przy tych ciasteczkach jest niewskazany, mógłby za bardzo wysuszyć ciasteczka. 8. Tuż po wyjęciu z piekarnika ciasteczka wydają się miękkie, trzeba dać im trochę odpocząć. Po chwili staną się cudownie chrupiące. Są przepyszne. Z podanych proporcji otrzymamy ok. 4 blachy ciasteczek. Smacznego :-)