Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania. Są również wspaniałe i smaczne. Doskonale nadają się na osłodę, ciąż jeszcze ponurych, wieczorów.
Ciasteczka kruche "Pychotki"
Składniki
- 1 kostka margaryny
- 60 dag mąki
- 20 dag cukru
- 1 całe jajko
- 1 żółtko
- 1-2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- powidło lub krem czekoladowy
Składniki
- 1 kostka margaryny
- 60 dag mąki
- 20 dag cukru
- 1 całe jajko
- 1 żółtko
- 1-2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- powidło lub krem czekoladowy

Etapy przygotowania
Utrzeć margarynę z cukrem, śmietaną i jajkami. Gdy stworzą jednolitą masę dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wyrobić gładkie ciasto. Cienko je rozwałkować, wyciąć foremką ciastka – nie za duże, najlepiej kółeczka. Następnie układać na wysmarowaną margaryną blachę. Piec w temperaturze 180-200ºC przez około 10-15 minut, aż będą złociste. Kiedy ciastka są jeszcze ciepłe, połowę z nich posmarować powidłem lub kremem czekoladowym, a następnie drugą połowę ułożyć na ciastkach posmarowanych powidłem. Odstawić, aby ostygły. Kruche ciasteczka z dżemem lub czekoladą robi się błyskawicznie. Na pewno dodadzą nam energii, jeśli zjemy je do porannej kawy, albo umilą popołudnie z filiżanką herbaty. Są smaczne. Polecam!
Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy
Majeranek i pieprz doskonale podkreślają smak pieczonej świątecznej kaczki.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Owoce
- Jabłka
- Mięso
- Kaczka
- Przyprawy
- Majeranek
Odsłon: 281

Pyszny pieczony pasztet z kaczki i kurczaka. Pasztet jest z tych twardszych,...
Odsłon: 84
Ostatnio komentowane przepisy
Majeranek i pieprz doskonale podkreślają smak pieczonej świątecznej kaczki.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Owoce
- Jabłka
- Mięso
- Kaczka
- Przyprawy
- Majeranek
Odsłon: 281

Pyszny pieczony pasztet z kaczki i kurczaka. Pasztet jest z tych twardszych,...
Odsłon: 84


Składniki
- 1 kostka margaryny
- 60 dag mąki
- 20 dag cukru
- 1 całe jajko
- 1 żółtko
- 1-2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- powidło lub krem czekoladowy
Utrzeć margarynę z cukrem, śmietaną i jajkami. Gdy stworzą jednolitą masę dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wyrobić gładkie ciasto. Cienko je rozwałkować, wyciąć foremką ciastka – nie za duże, najlepiej kółeczka. Następnie układać na wysmarowaną margaryną blachę. Piec w temperaturze 180-200ºC przez około 10-15 minut, aż będą złociste. Kiedy ciastka są jeszcze ciepłe, połowę z nich posmarować powidłem lub kremem czekoladowym, a następnie drugą połowę ułożyć na ciastkach posmarowanych powidłem. Odstawić, aby ostygły. Kruche ciasteczka z dżemem lub czekoladą robi się błyskawicznie. Na pewno dodadzą nam energii, jeśli zjemy je do porannej kawy, albo umilą popołudnie z filiżanką herbaty. Są smaczne. Polecam!
Pyszotka;)
Pyszne, w sam raz na jeden ,dwa kęsa do popołudniowej kawki.;)