Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na szybkie i proste w przygotowaniu kukurydziane ciasteczka z czekoladą i orzeszkami arachidowymi. Słodka przekąska, świetna dla wszystkich tych, którzy unikają glutenu. Ciasteczka są delikatne i puszyste.
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 88
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 264
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 88
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 264
Składniki
Masło rozpuszczamy i studzimy. Czekoladę kroimy w kostkę. Do dużej miski dodajemy mąkę kukurydzianą*, sodę oczyszczoną, kurkumę i ksylitol**. Mieszamy wszystkie suche składniki. Następnie dodajemy mleko, aromat, przestudzone masło oraz jajka i zagniatamy ciasto. Na sam koniec dodajemy kawałki czekolady i orzechy. * Pamiętajmy, aby użyć własnie mąki, a nie skrobi kukurydzianej. ** Zamiast ksylitolu możemy użyć cukru i zwiększyć jego ilość - wtedy ciastka będą słodsze. Kawałki ciasta odrywamy i formujemy ciasteczka. Możemy zrobić większe:
oraz mniejsze:
Uformowane ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 10 - 12 minut. Życzę smacznego! :)