Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Okrągłe kruche ciasteczka marcepanowe, które przygotujecie w ekspresowym tempie z zaledwie kilku składników. Długo zachowują świeżość i smak. Z pewnością przypadną do gustu wszystkim wielbicielom migdałów i marcepanu.
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 134
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 749
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 362
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 134
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 749
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 362
Składniki
Miękkie masło przełóż do miski. Dodaj cukier puder. Składniki wymieszaj.
Masę marcepanową zatrzyj na tarce i dodaj do maślanej masy, wbij dwa żółtka jaj. Składniki wymieszaj. Na koniec do ciasta wsyp mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną. Składniki zagnieć na gładkie, jednolite ciasto.
Wyrobione ciasto owiń folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto wyciągnij z lodówki, odwiń z folii. Formuj równej wielkości kulki. Ciasteczka układaj na blasze wyścielonej papierem do pieczenia w równych odstępach.
Każdą kulkę ciasta rozpłaszcz tłuczkiem do mięsa, tak aby na każdym ciasteczku odbił się ładny wzorek.
Ciasteczka marcepanowe piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15 minut (do delikatnego zrumienienia).