Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne, wilgotne ciasteczka o cudnym pomarańczowym kolorze. Błyskawiczne i bezproblemowe do wykonania. Ciasto można zamrozić, bo wychodzi ich sporo, 4 blaszki. Można również zamknąć je w szczelnym pudełeczku i pięknie się przechowają.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10372
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5969
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5310
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12811
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4562
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10372
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5969
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5310
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12811
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4562
Składniki
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrami i solą, dodać masło i posiekać je drobno nożem. Potem wbić jajo, dodać marchewkę, zagnieść kruche ciasto. Jeśli bardzo mocno się klei, zawinąć w folię aluminiową i wsadzić do zamrażarki na 25 minut. Następnie blat lub stolnicę posypać dość obficie mąką pszenną. Ciasto podzielić na 5 równych części. Pierwszą z nich wywałkować na grubość około 0,5 cm, pozostałe kawałki na ten czas włożyć do lodówki.
Wykrawać ciasteczka i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 3 cm odstępach.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, piec około 12 minut, na blado złoto (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, środkowy poziom). Czynność powtarzać aż do wykończenia całego ciasta. Schłodzone ciasteczka przekładać marmoladą lub innym gęstym nadzieniem, sklejać razem. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, stopić razem z masłem w kąpieli wodnej, lekko ostudzić, dekorować ciasteczka, odłożyć w chłodne miejsce do stężenia czekolady.