Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka maślane są dobre na każdą okazję. Te w kształcie gwiazdek z pyszną marmoladą w środku mogą przyozdobić świąteczny stół. Ciastka możesz upiec nawet 3 tygodnie wcześniej. Przechowywane w odpowiednich warunkach nadal zachowają świeżość. Aby wzbogacić smak ciasteczek, dodaj do ciasta ok. 50 g mielonych orzechów lub migdałów.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4692
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12731
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5718
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7195
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4692
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12731
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5718
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7195
Składniki
Do przygotowania ciastek będą potrzebne foremki w kształcie gwiazdek i mała foremka do wykrawania otworów w środku (sprawdzi się też naparstek). Jeśli nie masz gwiazdek, użyj dowolnych foremek świątecznych.
Wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. W dużej misce utrzyj miękkie masło z cukrami i dodaj jajko, aby powstała gładka masa. Następnie partiami dodawaj mąkę, mieszaj, a na koniec zagnieć ciasto. Dla urozmaicenia smaku możesz dodaj odrobinę mielonych migdałów lub kilka kropli ulubionego aromatu.
Odrywaj fragmenty ciasta, wałkuj na podsypanej mąką stolnicy i wykrawaj foremką ciastka. Pamiętaj, że połowa ciastek powinna mieć dziurkę w środku. Ciasto powstałe z wykrawania otworów sukcesywnie zbieraj i ponownie zagniataj, by znów wałkować ciasto. Jeśli zrobisz w jednym ramieniu gwiazdki dziurkę, ciastka będzie można zawiesić na choince.
Ułóż ciastka na dużej blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do pieca nagrzanego do 170°C na 8-9 minut. Wiele zależy od rodzaju piekarnika, więc najlepiej kontroluj stopień wypieczenia ciastek. Są gotowe, gdy stają się złote. Piecz ciasteczka do wykończenia ciasta.
Następnie wystudź wszystkie ciastka. Później smaruj pełne ciastko dżemem i nakładaj ciastko z otworem, aby się skleiły. Wszystkie ciastka oprósz cukrem pudrem, przełóż do szczelnego pojemnika lub zamkniętego kartonika i przechowuj w chłodnym miejscu.