Kochani jeszcze zdążycie jutro upiec pyszne kruche ciasteczka na świąteczny stół. Ciasteczka wyszły pyszne, maślane rozpływające się w ustach
Ciasteczka maślane
Składniki
- 200g masła
- · 125 g cukru pudru
- · 400 g mąki krupczatki
- · 1 aromat waniliowy
- · 2 żółta
- · 1 jajko
- Lukier
- · 45 g białek
- · 150 g cukru pudru
- · 15m soku z cytryny
- · barwnik
Składniki
- 200g masła
- · 125 g cukru pudru
- · 400 g mąki krupczatki
- · 1 aromat waniliowy
- · 2 żółta
- · 1 jajko
- Lukier
- · 45 g białek
- · 150 g cukru pudru
- · 15m soku z cytryny
- · barwnik

Etapy przygotowania
.Masło z cukrem pudrem ucieramy na jednolitą puszystą masę, dodajemy po żółtka , jajko i armat waniliowy, Pod koniec dodajemy mąkę. 2.Ciasto schładzamy w lodówce 12 godzin. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy na grubość 5mm następnie wycinamy dowolne kształty ciasteczek. 3. Ciasteczka pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni około 12 minut 4. Lukier. Do miski wlewamy białka, dodajemy cukier puder. Ucieramy na wolnych obrotach około 1 minut pod koniec ucierania dodajemy sok z cytryny. Mieszamy W zależności jaki chcemy uzyskać kolor lukru dodajemy barwnik np. czerwony. 5. Ciasteczka dekorujemy lukrem według uznania.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Dzisiaj prosty, zwyczajny przepis na żeberka duszone z patelni. Tylko tradycy...
Odsłon: 169
Rolada składająca się z biszkoptu, bitej śmietany oraz brzoskwiń. Idealna dla...
Odsłon: 85

Najsmaczniejsze tradycyjne kotlety mielone z łopatki wieprzowej. Mięso jest o...
Odsłon: 42

Łatwe do zrobienia. Same się obracają w czasie smażenia.
Odsłon: 1404
Ostatnio komentowane przepisy

Dzisiaj prosty, zwyczajny przepis na żeberka duszone z patelni. Tylko tradycy...
Odsłon: 169
Rolada składająca się z biszkoptu, bitej śmietany oraz brzoskwiń. Idealna dla...
Odsłon: 85

Najsmaczniejsze tradycyjne kotlety mielone z łopatki wieprzowej. Mięso jest o...
Odsłon: 42

Łatwe do zrobienia. Same się obracają w czasie smażenia.
Odsłon: 1404



Składniki
- 200g masła
- · 125 g cukru pudru
- · 400 g mąki krupczatki
- · 1 aromat waniliowy
- · 2 żółta
- · 1 jajko
- Lukier
- · 45 g białek
- · 150 g cukru pudru
- · 15m soku z cytryny
- · barwnik
.Masło z cukrem pudrem ucieramy na jednolitą puszystą masę, dodajemy po żółtka , jajko i armat waniliowy, Pod koniec dodajemy mąkę. 2.Ciasto schładzamy w lodówce 12 godzin. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy na grubość 5mm następnie wycinamy dowolne kształty ciasteczek. 3. Ciasteczka pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni około 12 minut 4. Lukier. Do miski wlewamy białka, dodajemy cukier puder. Ucieramy na wolnych obrotach około 1 minut pod koniec ucierania dodajemy sok z cytryny. Mieszamy W zależności jaki chcemy uzyskać kolor lukru dodajemy barwnik np. czerwony. 5. Ciasteczka dekorujemy lukrem według uznania.
poezja :)